Stand up paddle boarding este o activitate distractivă pe care o poți face pe oceane, lacuri, râuri și golfuri. Este un antrenament excelent al întregului corp și o modalitate de a experimenta frumusețea în aer liber. SUP poate fi practicat de orice categorie de vârstă, începând de la copii, sub supravegherea unui adult, și până la vârste înaintate, întrucât nu necesită condiții speciale, iar nivelul de dificultate este, de regulă, scăzut. În cazul practicării pe mare, în valuri sau pe râuri repezi, nivelul de dificultate crește. De-a lungul anilor, paddle – ul a continuat să crească în popularitate, deoarece este ușor de practicat, oferă libertatea de a explora, poți doar să te plimbi pe apă și tot ai o experiență plăcută.
Unde poate fii practicat ?
Stand Up Paddle board poate fi practicat pe lacuri, oceane, mare, râuri line si ape repezi, de munte.
Echipamentul de bază :
- Este compus dintr-o placă paddle board și o pagaie (vâslă), lesă, geantă de bord și dispozitiv de flotare personal (PFD).
Echipament personal :
- Botosei neopren, pantaloni/sort/ vesta/tricou stand up paddle (inclusiv neopren pentru cei mai frigurosi), crema de soare, palarie. In cazul lacurilor de munte unde apa de regula este mai rece, la echipament poate fi adaugat și un costum de neopren. Este însă indicat ca practicantul să dețină o vestă de salvare și, în funcție de gradul de dificultate al traseului ales, o cască de protecț
Tipurile de paddle boards
Stand Up Paddles oferă o varietate de construcții, inclusiv: plastic, aluminiu, lemn și fibră de carbon. Toate aceste construcții vin cu o varietate de mânere, lame și forme.
SUP reprezintă o placă dură, din rășină epoxy epoxidică din fibră de sticlă invelita în jurul unui miez de spumă EPS, cu una sau mai multe aripioare pentru a mentine directia placi în apă.
În 2014, s-a născut o nouă construcție de plăci – placile gonflabile. Astăzi, plăcile gonflabile sunt super populare. SUP-urile gonflabile sunt plăci care oferă multe avantaje pe care plăcile cu dure nu le au. Cu toate acestea, ambele tipuri de plăci sunt opțiuni minunate, în funcție de stilul de viață și nevoile tale.
All-Around
O alegere perfectă pentru începători
Versatil, poate funcționa în orice condiții și pe orice suprafață
Cele mai multe plăci pot fi utilizate de întreaga familie
Oferă stabilitate, fiind mai late decât celelalte tipuri de boarduri
Vârful rotunjit, deasemenea, asigură stabilitate, însă nu oferă viteză.
Touring
O alegere perfectă pentru riderii care au un interes deosebit în antrenamentele de mare intensitate
Proiectat pentru distanțe lungi pe apele plate – ocean deschis, golfuri și lacuri
Forma boardului este mai lungă și mai îngustă, iar lungimea sa este considerabilă în comparație cu alte modele.
Construit pentru o alunecare maximă și eficiență în vâslire, oferind posibilitatea de a explora distanțe mai mari, cu un efort minim.
Race
Proiectat pentru curse pe apă plată sau competiții deschise la ocean
Lungime suplimentară, care generează o viteză rapidă și o eficiență îndelungată de alunecare
Board mai îngust comparativ cu alte modele, special construit pentru viteză
Uneori prezintă provocări pentru începători, dar perfecte pentru racerii de elită sau cei care își doresc performanță.
Yoga
Forma plăcii este concepută pentru yoga, paddle-ul este plat și orice exercițiu de fitness devine foarte echilibrat, dreptunghiular și mai lat, proiectat 100% pentru yoga, foarte stabil si cu o suprafață mai lată, și un model ce seamănă boardurilor all around, care poate fi utilizat atât pentru yoga, cât și paddle boarding.
Construit pentru stabilitate pe apă plată, fără valuri
Surfing
Alegerea perfectă pentru raceri intermediari până la cei avansați
Pentru cei care doresc mai multă acțiune din experiența lor cu boardul
Mai puțin stabil pe apă, construit pentru viteza
Foarte manevrabil pe valuri, extrem de distractiv
Velă detașabilă, cu dimensiuni între 300 si 400 cm
Pentru a stăpâni acest board, este necesară experiență, însă totul are un început!
- Dimensiunile boardului
Paddle bordul are dimensiuni mari, este stabilă, pentru a-ți permite să stai în picioare pe ea, iar deplasarea se face cu ajutorul unor vâsle speciale.
In functie de greutate și înălțime. Cu cât bordul este mai mare, mai lung și mai gros, cu atât va avea mai mult volum și greutate. De fapt, cu cât este mai mare volumul pe care îl are bordul, cu atât va fi mai stabil pe apă. Pentru incepătorii, sunt recomandate placile cu un volum mare și o grosime mare, deoarece aceasta oferă stabilitate suplimentară și poate suporta o greutate mare. Pe măsură ce abilitățile, echilibrul și puterea se îmbunătățesc, se poate trece la o placă cu un volum mai mic.
- SUP sau iSUP?
Diferența între cele două este aceea că SUP reprezintă o placă dură, din rășină epoxy, iar iSUP este o placă gonflabilă, pe care o poți umfla și desumfla și astfel o poți depozita oriunde și o poți lua cu tine în orice vacanță. Avantajele iSUP țin și de partea financiară, având un preț mult mai avantajos decât cele dure. De asemenea, o poți depozita în orice colț al apartamentului.
Ce luam in calcul inaite sa cumparam placa?
Când alegi lungimea plăcii pentru SUP trebuie să te gândești la locul unde vrei să o folosești. Valurile marii și un lac calm implica plăci de diferite lungimi, asta dacă îți dorești cea mai bună performanță.
Trebuie să iei în considerare și ce tip de mașină ai, dacă ai unde să îl depozitezi acasă și cât de mult trebuie să mergi cu placa până la o plajă sau la un lac (paddle board-urile mai lungi sunt mai greu de cărat mai ales când bate vântul).
Plăci pentru stand up paddling scurte (sub 2.50 m) – foarte bune pentru valuri – sunt mai ușor de manevrat.
Plăci pentru stand up paddling medii (între 2.50 si 3 m) – ideale atât pentru valuri dar și pentru ape calme, cum ar fi un lac
Plăci pentru stand up paddling lungi (între 3 m si 4 m) – ideale pentru curse – sunt mai rapide ca cele scurte și medii, foarte bune pentru distanțe lungi
Placă lată (de la 80 de cm în sus) este mai stabilă, fiind mai ușor să îți menții echilibrul pe ea. Dar prinde o viteză mai mică decât una îngustă. Placa îngustă (70-75 cm) este mai rapidă, dar oferă mai puțină stabilitate.
Capacitatea plăcii ca greutate și volum
Paddle board-ul trebuie să se potrivească greutății tale. Daca nu e potrivit, nu îți va susține greutatea și te va răsturna.
Volumul
Volumul plăcii este exprimat în litri și ne indică capacitatea ei de a pluti cu o anumită greutate pe ea. Cu cât e mai mare volumul, cu atât poate suporta mai multă greutate. Un paddle board scurt poate avea un volum mare dacă este lat și gros. În același timp, un paddle board lung poate avea un volum mic dacă este îngust și subțire. Asta înseamnă că o persoană care are în jur de 90 kg ce dorește să practice SUP pe valuri, va avea nevoie de un paddle board scurt și manevrabil, cu un volum mare.
Greutatea pe care o susține
Greutatea este exprimată în kilograme și este trecută pe paddle board. Este important să ții seamă de ea, pentru că dacă ești prea greu, va fi dificil să practici acest sport.
Prețul
Prețul pe care ești dispus să îl dai depinde și de cât ești de pasionat de acest sport, și cât de des îl vei practica. Pentru cei care aproape în fiecare weekend vor fi „pe val”, poate merită să investească intr-o placă SUP de bună calitate și rezistentă. Nu trebuie să îți cumperi cea mai scumpă placă SUP dar nici cea mai ieftină. Prețurile diferă în funcție de tipul plăcii SUP și activitatea la care va fi folosită.
Atunci când achiziționezi o placă pentru SUP, vei avea nevoie și de câteva accesorii (unele obligatorii, altele opționale):
padele – alege unele care sunt cu 15-20 cm mai mari decât tine
vestă de salvare – ideală pentru zonele mai îndepărtate de țărm, curenți de apă, valuri
îmbrăcăminte adecvată – îmbrăcăminte care să te protejeze de razele soarelui; îmbrăcăminte care să îți țină de cald atunci când e mai rece afară și care să te protejeze de hipotermie atunci când cazi în apă rece.
leash – sau lesă, o parte esențială, un „cordon” cu care îți vei atașa placa de SUP de picior, nefiind nevoie să o pierzi sau să înoți până la mal pentru recuperare.
sistem de prindere la mașină – dacă nu ai o placă SUP gonflabilă, vei avea nevoie de un sistem cu care să o poți transporta mai ușor cu mașina.